top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverErik van Cuyk

Gastcollege UvA: 'De foto als bron'

Ik mocht ten overstaan van een groep 2e jaars Geschiedenis studenten van de Universiteit van Amsterdam een gastcollege geven onder de noemer: 'de foto als bron voor onderzoek naar het koloniale verleden'.


Dit paste erg goed omdat ik al een tijd een doos met honderden Indie-foto's van mijn vader in mijn bezit heb en daar zelf ook onderzoek naar wil doen. Hij maakte foto's met zijn Rolleicord camera in de periode dat hij als soldaat in Indonesië was (1946 - 1947).

Vragen als wie zie je op de foto? Wat is de context, wanneer en waar is het genomen? Ik denk dat dit veel kan vertellen over de koloniale geschiedenis maar ook over mijn vader, die helaas niet meer leeft. Zo leer ik hem nog weer iets beter kennen, posthuum. Hij was dus een fanatiek fotograaf. (Misschien zit er voor de toekomst nog wel een persoonlijk foto project voor mij in?)Maar ook heb ik de studenten kunnen vertellen over fotografie, het medium. Hoe werkt het? Welke camera's had je? En wat kun je daaruit afleiden als je naar een gebeurtenis op een foto kijkt?

Van de 1e selfie uit 1839 tot Artificial Intelligence nu.
Volgens mij was het boeiend... We hadden in ieder geval goeie gesprekken onder meer over fake news en beeld manipulatie maar ook over ethiek, tijdgeest en kolonialisme.


Met dank aan Niek Pas, Assistant Professor Contemporary History - University of Amsterdam, voor deze leuke opdracht.Werking van een (eeuwenoude) camera obscura, de basis voor fotografie32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page