top of page

Uniek tijdsdocument Arnhem: “Van Huis Uit”

Bijgewerkt op: 17 okt. 2020


Medewerker van het afvalbrengstation ziet de thuisklussende Arnhemmer af en aan komen tijdens de lock down
De NS regelt direct na de Persconferentie de 1,5 meter afstand in het loopverkeer | Medewerker van het afvalbrengstation ziet de thuisklussende Arnhemmer af en aan komen tijdens de lock down - april 2020

Het coronaboek


In opdracht van de gemeente Arnhem heb ik de fotografie verzorgd voor een uniek ‘coronaboek.’

Met meer dan 80 beelden is met dit boek een bijzondere periode in de geschiedenis van de stad vastgelegd. Het boek is bedoeld als geschenk voor de medewerkers van de gemeente en is een manier om elkaar te verbinden; heel erg wenselijk in deze non-contact tijd. Een deel van de foto’s zijn dan ook van binnenuit gemaakt, wat gebeurde er achter de schermen van de gemeente Arnhem tijdens de intelligente lockdown?

Vervreemdend, leeg en stil

Voor mij was het om een aantal redenen meer dan een tijdsdocument. Het was bijzonder om midden in de 1e lockdown, terwijl zo’n beetje iedereen binnen zat, de straat op te gaan. De plek waar ik als fotograaf graag ben. Ik trof een haast surrealistisch beeld. Een onzichtbare en dodelijke dreiging tegen de achtergrond van een prachtig voorjaar. De kracht van de natuur was voelbaar en zeker niet boosaardig. Dat was vervreemdend. En het was leeg en stil, een perfect podium voor een fotograaf! Dus, in alle eerlijkheid, hoe verschrikkelijk ik het ook vind wat er gebeurd is, ik heb er ook iets aan gehad...

Ook ben ik er 'happy' mee dat ik dit jaar toch weer een fotoboek heb gemaakt, weliswaar in opdracht, maar ik kom de belofte aan mezelf na. Toen ik afstudeerde aan de Fotoacademie Amsterdam eind december 2018, stelde ik immers dat ik ieder jaar een fotoboek zou gaan maken. Dat leek te ambitieus. Mijn project met jongeren op straat -dat tot een fotoboek + expo moet gaan leiden- blijkt toch echt iets omvangrijker te zijn en ook dit project ziet er door de corona net even anders uit. (Het zal overigens ergens in het voorjaar van 2021 uitkomen).

Nu met dit coronaboek ben ik weer ‘on track’! ;)

De Arnhemse Eusebiustoren is stille getuige van een vreemde tijd
De Arnhemse Eusebiustoren is stille getuige van een vreemde tijd - april 2020

Het Arnhemse coronaboek is uitgegeven in een oplage van 1500 exemplaren. Het is (nog) niet verkrijgbaar in de boekhandel, maar misschien komt dat nog. Ik denk dat het de moeite waard is…

Hierbij in ieder geval een aantal beelden uit dit boek!


(Ondanks dat ik dit met enige trots presenteer hoop ik voor velen dat we deze periode snel af kunnen sluiten!)Colofon:

Interviews: Elaine Smissaert, Julia Reijers en Jelle Leenders (redactie)

Ontwerp: Stukk Design

Concept en project: Margot Wolters, Marcel Robben, Pleun Mekkering, Sandra de Boer, Laura van den Ende en Rob van Wuijtswinkel

Drukwerk: Coers en Roest

454 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page