top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverErik van Cuyk

Zuid-Londen, een jaar verder...

Bijgewerkt op: 5 dec. 2022


Drill rappers concert Brixton Jamm, December 2021
Drill rappers concert Brixton Jamm, December 2021

Iets over het project in Zuid-Londen, waar zal ik beginnen?

Ik heb overigens nog geen definitieve titel. Er passeert van alles de revue maar hij is er nog niet. Ik denk wel dat ‘Londen’ erin voor moet komen? Een idee nu is ‘London Calling – From South’ maar ik twijfel nog. Komt wel, later in het proces.


In ieder geval heb ik heb de 1e fase, het onderzoek en het fotograferen zelf, nu afgerond. Maar er moet nog zoveel gebeuren nu. Soms word ik er een tikje moedeloos van. Financiering boek, teksten uitwerken en selecteren (ik heb ook veel geschreven…), vertalen (boek in het Engels), videootjes editen, selecties boek, gesprekken voor edit, voor expo, voor dit voor dat… genoeg te doen dus!


Het is een omvangrijk project geworden. Veel foto’s, veel verhalen.

Misschien interessant om voor nu eerst hier wat statistieken geven?


Ik ben/heb namelijk:

o 10 x geweest (van oktober 2021 tot november 2022), soms enkele dagen en soms weken

o Heb 3 x in een AirB&B gezeten en 7 x in een hotel

o 23 jongeren geportretteerd

o 32 verschillende wijken bezocht

o Heb ca. 600 km gelopen (met apparatuur !)

o 17 x (onnodig) getest op Covid

o ca. 400 cappuccino gedronken, waarvan 1 met havermelk (gatver)

o 20 x white beans & tomatosauce als ontbijt gehad (met bacon en black pudding > daar ga je de hele dag op!)

o Heftige storm in Londen van de eeuw meegemaakt (weet je nog? TV beelden met vliegtuigen die leken te kapseizen? Ik heb mij, vastgeklampt aan palen en hekken om vooruit te komen

o Warmste zomer van de eeuw meegemaakt in Londen. Augustus 2022

o Vele malen stakingen van het OV meegemaakt (muv de DLR Docklands London Rail, ik ben groot fan!)

o In alle soorten vervoersmiddelen geweest die er zijn (fiets, E-bike, taxi, boot, Uber, E-step, te voet (favoriet), auto van drill rappers (SUV Jaguar…)


City map London, photo-locations in South

Dus…

Los van deze praktische kanten heeft het me heel veel gebracht. Ik mis mijn bezoekjes nu al enorm. Ik heb zoveel bijzondere ervaringen gehad. Een kijkje in de keuken van een metropool, misschien wel de wereldwijde voorloper in maatschappelijke ontwikkelingen. What struck me most is het simpele feit dat mensen gewoon altijd maar overal het beste van proberen te maken. Onder welke omstandigheden we ook leven, we try to manage through the day. Husslen noem ik het. Ondanks de omgeving, ondanks criminaliteit en bendegeweld en ondanks het verschil in kansen en mogelijkheden. Ik heb het afgelopen jaar een scherpere blik gekregen op het ‘organiseren’ van onze samenlevingen. Op de straten van steden als Londen zie je de effecten van het op de vrije markt gerichte overheidsbeleid. Het verschil tussen arm en rijk, tussen haves and have nots is zo overduidelijk te zien. Toen ik een keer ben gaan lopen vanuit Brixton (Zuid-Midden) naar de London-Bridge (tegen het centrum aan), een tocht van ca 20 km., viel het me echt op dat naarmate je hoger komt (richting de Thames) de huizen en bedrijfspanden mooier worden; de straten breder; de huid van mensen gezonder en de huidskleur op de gezichten witter. De woongebieden dicht bij Londense City zijn vooral in handen van projectontwikkelaars en er wordt veel gebouwd. Op de bouwborden lees ik voornamelijk Russische en Chinese investeerders en grondeigenaren. De nieuwbouw in het noordelijke deel van Zuid is enkel te betalen voor de zeer vermogenden onder ons. Mensen die er oorspronkelijk woonden zijn gedwongen naar beneden te zakken, in de richting Croydon.


Wat betreft de komende fase, ga ik op zoek naar expositie en dat in combinatie met het uitgeven van het boek. Uitgeverij LECTURIS heeft al aangegeven de samenwerking graag aan te gaan. De financiering voor het boek zal ik zelf moeten regelen. Een over de duim calculatie laat zien dat ik zo’n 20 duizend euro nodig zal hebben. Veel geld…, de inflatie en prijsstijgingen zijn ook aan de boekenwereld niet voorbij gegaan…. Ik hoop dat de nog op te zetten crowdfunding-actie deze keer net zo goed gaat als ten tijde van het Rijnwijk boek?! Gonna need the money (ik kom er waarschijnlijk binnenkort nog bij je op terug lieve Nieuwsbrief -vriend of vriendin ;)…Portrait Drill rapper South London, G-Eye, August 2022, Camberwell
G-Eye, August 2022, Camberwell, South-London

Peckham Rye Lane, Dutch photographer Erik van Cuyk, South London
Peckham Rye Lane, Peckham, South London166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page